Alternatíva


Nézz be hozzánk, ha:

olyan problémával küzdesz, amelyet egyedül nem sikerül megoldanod;

nehézségeid vannak a szüleiddel, családtagjaiddal;

munkakereséshez vagy továbbtanuláshoz keresel lehetőségeket, segítséget;

úgy érzed, problémáid vannak a drogokkal vagy az alkohollal;

információra van szükséged, vagy programokat, elérhetőségeket keresel;

összevesztél a barátoddal vagy barátnőddel; nehezen megy a tanulás;

megnéznél egy jó filmet, vagy csak szívesen beszélgetnél másokkal.
2008 februárja óta működtetjük Csepelen alacsonyküszöbű szociális szolgáltatásunkat „csellengő”, függőségekkel szemben veszélyeztetett fiatalok számára „Alternatíva” Program néven (támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma). A program a Kompánia Alapítvány működtetésében a „Szakmai ajánlás a szenvedélybetegek részére nyújtott alacsonyküszöbű szolgáltatások részére” című dokumentum szellemiségében, az „Alternatíva” Alapítvány által kifejlesztett szakmai koncepció mentén valósul meg.


A szakmai ajánlásban megfogalmazottak szerint „Alternatíva” Programunk célja a szenvedély­betegek és közvetlen környezetük minél szélesebb körének elérése, fogadása és ellátása, a szer­hasz­ná­lat, valamint járulékos ártalmainak csökkentése, a változás elindítása és segítése, az életvitelbeli változás ösztönzése. Továbbá a még nem szenvedélybeteg, ám szerhasználatukból adódóan magas kockázati magatartású személyek és környezetük elérése, a szenvedélybeteggé válás lehetséges megelőzése mentálhigiénés, pszicho-edukációs beavatkozások esz­köz­rend­sze­ré­vel. Célunk továbbá, hogy vonzó, alternatív programokat a sodródás veszélyeinek kitett fiatalok számára.


Az „Alternatíva” Program keretében nyújtott szolgáltatás jellege


A szolgáltatás alacsonyküszöbű ellátás. A kifejezés arra utal, hogy nem támasztunk magas kö­ve­tel­mé­nye­ket a szolgáltatásainkat igénybe vevőkkel szemben, a szolgáltatás igénybevételének szinte nincs feltétele. Programjaink és szolgáltatásaink térítés nélkül, könnyen elérhetőek, a szolgáltatás igénybevétele során nincsenek szigorú elvárások, terápiás szerződések, nem követelmény az absztinencia, nem feltétel a betegbiztosítás, a szolgáltatást igénybevevő akár nevének közlése nélkül is kaphat segítséget.


A hozzánk betérő fiatalok kötöttségek nélkül feltehetik kérdéseiket, információért, tanácsért for­dul­hat­nak hozzánk. A szolgáltatásaink a hét minden napján, heti 30 órában elérhetők fiatal segítő szakemberek és kortárssegítők közreműködésével. Az „Alternatíva” mint alacsonyküszöbű szociális szolgáltatás lehetőséget ad a terápiás kapcsolatokkal még nem rendelkező vagy azt nem igénylő fiatalok elérésére, kapcsolatfelvételre, kapcsolattartásra és – szükség esetén – a szociális és/vagy egészségügyi ellátórendszerben történő továbbirányításukra.


Az "Alternatíva" Program sajátossága, hogy speciális és anonim szolgáltatásokat nyújt olyan csellengő, sok szempontból veszélyeztetett helyzetű fiatalok részére, akiket az egyéb, intézményes keretek között folyó programok nehezen vagy egyáltalán nem érnek el, s akik a védőhálóból a legkönnyebben kihullanak.


Jellemző problémák, melyekkel a fiatalok az „Alternatíva” Programban felkeresnek bennünket:

  • Legális és illegális szerhasználat;
  • Tanulási nehézségek, iskolából kimaradás;
  • Normaszegés, szabályszegés;
  • Agresszív viselkedés, konfliktus-kezelési nehézségek;
  • Unalom, céltalanság;
  • Párkapcsolati problémák.
Az „Alternatíva” nyitva tartása:

Hétfő: zárva

Kedd: 13:00 – 17:00

Szerda: 13:00 – 16:00

Csütörtök: 14:00 – 20:00

Péntek: 14:00 – 20:00

Szombat: 14:00 – 20:00

Vasárnap: 14:00 – 19:00Az „Alternatíva” elérhetősége:

1211 Budapest, Karácsony Sándor utca 1.


Jelentkezés
Copyright © 2012 I Minden Jog Fenntartva